ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ГРОМАДЯН ІЗ НАБУТТЯМ ЧИННОСТІ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО АДМІНІСТРАТИВНУ ПРОЦЕДУРУ» ВІД 17.02.2022 № 2073-IX 

15 грудня набрав чинності Закон України «Про адміністративну процедуру» від 17.02.2022 № 2073-IX (далі Закон № 2073-IX), що передбачає нові правила взаємодії органів влади з громадянами і бізнесом.


Мета Закону № 2073-IX

Цей Закон регулює відносини органів виконавчої влади, органів ОМС, їх посадових осіб та інших суб’єктів, котрі здійснюють функції публічної адміністрації, з фізичними та юридичними особами щодо розгляду і вирішення адміністративних справ шляхом прийняття та виконання адміністративних актів.


Законодавчі оновлення згідно Закону № 2073-IX

1. Можливість усунути недоліки заяви

Якщо громадянин звертається до адміністративного органу із заявою, у якій допущені помилки або до неї не додані всі необхідні документи, то нині така заява зазвичай або не буде прийнята. ЗАП закріплює інше правило для цих випадків — заяву обов’язково прийняти та зареєструвати, залишити без руху, надати можливість громадянину виправити помилки, додати документи.

2. Не потрібно подавати ті документи та відомості, які містяться в публічних реєстрах.

3. Рішення, несприятливе для громадянина, повинно бути мотивованим.

Кожне рішення адміністративного органу, що є несприятливим для громадянина має бути вмотивованим, при чому таким чином, що дає особі можливість правильно його зрозуміти. 

4. Громадянин має бути повідомлений про початок адміністративного провадження щодо нього.

5. Залучення до провадження заінтересованих осіб.

Для вирішення певних категорій справ (приміром, про виділення земельних ділянок суб’єктам господарювання під будівництво або розміщення небезпечних об’єктів) адміністративний орган має залучити громадян, яких може зачепити це питання. Зазвичай йдеться про мешканців прилеглих територій. 

6. Забезпечення доступу до матеріалів справи.

7. Можливості адміністративного оскарження.

Законом № 2073-IX створює умови для адміністративного оскарження навіть у тих випадках, коли орган, що прийняв рішення, не має вищого над собою. 

Крім того, адміністративні органи зможуть утворити у своєму складі комісії з розгляду скарг, які й розглядатимуть суперечки громадян із органами влади.


Запровадження загальної адміністративної процедури наближає Україну до стандартів Європейського Союзу, адже подібні закони діють у всіх державах-членах ЄС як невід’ємна частина «права на належне адміністрування».

Ми закликаємо вас стежити за нашими соцмережами, де ми постійно інформуватимемо  вас про найважливіші зміни в законодавстві.

У разі виникнення запитань рекомендуємо звертатись на office@axelo.com.ua

16.01.2024

БЛОГ

Все, що треба знати про контрольовані іноземні компанії

Коментар адвоката, старшого юриста AXELО Олега Огоновського

04.12.2023

Захисту торговельних марок в Україні бути! 

Коментар юриста AXELO Голєва Олега

20.11.2023