ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: ВИКОНАННЯ НОРМАТИВУ ПО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЮ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

коментар адвоката, партнера AXELO
Чорненького Віталія

Чи не кожен роботодавець знає або щонайменше чув про норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

На сьогодні він становить % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від до осіб – одне робоче місце.

Недотримання цих вимог загрожує адміністративно-господарськими санкціями, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю.

Тому адвокат Віталій Чорненький хоче поділитися умовами виконання цих нормативів для уникнення спорів із Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю.

Безумовним свідченням виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю є працевлаштування особи з інвалідністю, яка звернулася до роботодавця самостійно чи була направлена до нього Державною службою зайнятості. Проте обов`язок працевлаштування осіб з інвалідністю, головним чином, лежить на Державній службі зайнятості.

Тому до прямих обов`язків роботодавця належить:

Створити необхідну кількість робочих місць для осіб з інвалідністю після виникнення такого обов`язку (зокрема, в момент коли штатна кількість працівників досягнула 8 одиниць).

Не пізніше ніж через 3 робочі дні з дати відкриття вакансії подати до відповідного центру зайнятості звітність за формою №3-ПН. Будь-яких виключень з вказаного правила законодавство не містить.

До 1 лютого року, що настає за роком створення підприємства, установи чи організації або збільшення кількості працюючих, для яких це місце роботи є основним, до восьми і більше осіб зареєструватися у відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Щороку до 1 березня подавати у відділення Фонду, в якому роботодавець зареєстрований, Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за встановленою формою.

Якщо роботодавець виконав наведені обов’язки, то він вважатиметься таким, що вжив усіх залежних від нього заходів для відповідності середньооблікової чисельності працюючих осіб з інвалідністю установленим нормативам.

У разі виникнення запитань рекомендуємо звертатись на office@axelo.com.ua.

28.01.2022