КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ ЗАДОВОЛЬНИВ КОНСТИТУЦІЙНУ СКАРГУ В ІНТЕРЕСАХ
КЛІЄНТА AXELO

Перемога у Конституційному Суді України !

Командою AXELO успішно завершено представництво інтересів гр. Барсегяна Г. С. у конституційному провадженні за конституційною скаргою щодо відповідності Конституції України положень статті 485 Митного кодексу України.

Безпосередньою підготовкою конституційної скарги та представництвом у Конституційному Суді України займався партнер та адвокат AXELO Олег Луців.

Тривалий час в статті 485 Митного кодексу України існує норма про відповідальність за неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, штрафна санкція за якою обчислюється у фіксованому розмірі - 300 відсотків несплаченої суми митних платежів. Зіштовхуючись на практиці з цією нормою, ми дійшли висновку, про те, що відсутність визначення найнижчої та максимальної межі розміру відповідного штрафу, неможливість його зменшення і відсутність альтернативних видів санкцій за вчинення вказаного правопорушення не дають змоги застосовувати цю норму з урахуванням принципу індивідуалізації юридичної відповідальності правопорушника, що суперечить частині другій статті 61 Конституції України.

З урахуванням цього, після вичерпання усіх можливостей щодо захисту інтересів Клієнта у адміністративних судах й було прийнято рішення про підготовку і подання  конституційної скарги до Конституційного Суду України.

Конституційну скаргу було подано ще 10 грудня 2019 року, а вже 19 грудня 2019 року провадження у справі за скаргою було відкрито. Після тривалого розгляду, 15 червня Другий сенат Конституційного Суду України, розглянувши справу, визнав абзац 2 статті 485 Митного кодексу України таким, що не відповідає Конституції України.

На жаль, Конситуційний Суд України ухвалює рішення у справах за конституційними скаргами не так часто, особливо, у співвідношенні до кількості поданих та прийнятих до розгляду судом скарг. Але це ще більш підкреслює як дефект оспорюваної норми, так і високу якість підготовки скарги.

Вітаємо колег та зичимо подальших успіхів!

16.06.2022